80 години от рождението на проф. Кънчо Цанев
80 години от рождението на проф. Кънчо Цанев / Община Трявна

На 21 юли се навършиха 80 години от рождението на проф. Кънчо Цанев.

По време на Славейкови празници през май беше открита паметна плоча на големия резбар и художник. Плочата е поставена върху сградата на Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа”, където някога проф. Кънчо Цанев започва творческия си и преподавателски път.

В своето обръщение към присъстващите директорът на гимназията Орфей Миндов подчерта изключителната значимост на сътвореното от проф. Цанев, като изтъкна, че то е не само национално, а и европейско и световно достояние.

80 години от рождението на проф. Кънчо Цанев
netinfo

Кметът на община Трявна инж. Драгомир Николов приветства присъстващите гости, преподаватели и ученици и акцентира върху изключително стойностното и достойно поведение на проф. Цанев като човек и творец, който никога не забрави корените си, не се възгордя и не загърби земляците си. И остави незаличим спомен както в българското и европейско пластично изкуство, така и у всички, които го познаваха и общуваха с него.

Драгомир Николов и Орфей Миндов откриха паметната плоча, а много от присъстващите поднесоха цветя в знак на уважение и почит към големия творец и човек.

По-късно, с представянето на изложба от творби на проф. Кънчо Цанев, бе открита новата Художествена галерия в Трявна. Творбите са дарение от семейството на проф. Цанев и представят отделни периоди от дългия му и плодотворен творчески път.

80 години от рождението на проф. Кънчо Цанев
netinfo