2186 нарушения на трудовото законодателство през първото тримесечие на годината
2186 нарушения на трудовото законодателство през първото тримесечие на годината / DarikNews.bg, архив

През първото тримесечие на 2015 г. Дирекция „Инспекция по труда” - Габрово e извършила 487 проверки. Установени са 2186 нарушения, 1382 от които се отнасят до осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд. По трудови правоотношения са установени 802 нарушения и 2 по спазване на изискванията на Закона за насърчаване на заетостта.

Най-често срещаните нарушения са свързани с вътрешно фирмена организация за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, които се отнасят до оценката на риска, провеждането и документирането на инструктажите, дейността на длъжностните лица по безопасни и здравословни условия на труд.

Констатирани са 307 нарушения по безопасност на труда. По хигиена на труда са констатирани 488 броя нарушения. Дирекция ”Инспекция по труда” - Габрово не е участвала в разследване на трудови злополуки.

Често срещани са нарушенията на чл. 66 от Кодекса на труда, регламентиращ съдържанието на трудовия договор. Обикновено се установява, че не е договорено в трудовите договори точното място на работа, не се посочва и обекта където ще се извършва трудовата дейност на наетите лица. Констатира се, че работодателите допускат нарушение, като не договарят размера на допълнителното трудово възнаграждение за трудов стаж и професионален опит.

По заплащане на труда нарушенията са предимно за допълнителни трудови възнаграждения Във връзка със спазването на работното време са установени 109 нарушения.

През тримесечието в Дирекция „Инспекция по труда” - Габрово са постъпили 36 жалби, като анализът показва, че най-често те са от лица с прекратени трудови правоотношения и са предимно за неизплатени последни трудови възнаграждения или обезщетения.

Друга характерна част от оплакванията на работниците след прекратяване на трудовите им договори е проблем с документите – липса на заповед за прекратяване или задържана трудовата книжка.

Дирекцията получава и много сигнали за нарушения на трудовото законодателство на телефоните на Дирекцията. За всеки подаден сигнал се извършва проверка, тъй като практиката показва че в голяма част тези сигнали са основателни.

„Изводът е, че работодателите изпълняват дадените предписания, с което се подобрява спазването на трудовото законодателство като цяло и се допринася за подобряване на условията на труд на предприятията в Област Габрово.” – коментира изпълняващата длъжността директор на „Инспекцията по труд” в Габрово Катя Колева.