Зрелостници и седмокласници - на изпит по български език и литература
Зрелостници и седмокласници - на изпит по български език и литература / Sofia Foto Agency - архив

1345 дванадесетокласници от Добричка област пишат върху романа „Под игото” на Иван Вазов на днешната матура по български език и литература, информираха от РИО на МОНМ. 28 от допуснатите до матурата зрелостници не са се явили, съобщи началникът на регионалния инспекторат Петър Петров. Изпитният вариант на държавния зрелостен изпит беше изтеглен в 4.15 ч. днес в образователното министерство. Окончателната формулировка на темата ще бъде обявена след 12.00 часа днес на сайта на министерството.

Също днес се провежда и приемният изпит по български език и литература за след седми клас. За първи път тази година матурата и приемният изпит след седми клас по български език и литература се провеждат в един ден, но в различни часове - съответно 8.00 и 10.00 часа.

1550 седмокласници от Добричка област се явяват на външното оценяване тази година, съобщиха още от регионалния инспекторат. Националното външно оценяване на седмокласниците е с продължителност 60 минути. За допълнителния модул времето е 90 минути. Седмокласниците се явят на изпит в училищата, в които учат.

Зрелостниците, които се явяват на матура, са разпределени на случаен принцип, като не държат изпит в училището, което са завършили. Продължителността на изпита е четири астрономически часа, а за учениците със специални образователни потребности се предвиждат два допълнителни часа.

На 23 май от 8 часа е втората матура по избор за 12 клас, а от 10 часа - външното оценяване по математика в 7 клас. Седмокласниците продължават с външното оценяване на 29, 30 и 31 май по обществени науки, чужди езици и природни науки.