Народните представители от ГЕРБ Пламен Манушев и Живко Мартинов
Народните представители от ГЕРБ Пламен Манушев и Живко Мартинов / Дарик Добрич
Депутатът Живко Мартинов от ГЕРБ е използвал името на премиера Бойко Борисов за оказване на натиск на търговец от Добрич с цел облаги за него и партията. Това обясни на брифинг по случая главният прокурор Сотир Цацаров, след като днес поиска от Народното събрание да свали имунитета на депутата. Това е десето подобно искане за народен представител от настоящия парламент, уточниха от прокуратурата.
 
Ако имунитетът на Мартинов бъде свален срещу народния представител ще бъдат повдигнати пет обвинения. Те ще бъдат за изнудване, принуда и опит за укривателство.
Проверката срещу депутата започва след сигнал на гражданин, бивш служител в МВР. В същото време ДАНС изпращат информация за възможни злоупотреби на народен представител до премиера Бойко Борисов, който е сезирал главния прокурор.
 
Цацаров обясни, че според свидетелски показания на пострадало лице, Мартинов е заявил на търговец от Добрич, че е в списък с лица, които трябва да подпомагат политическата дейност на партията. Ако той откажел, щял да понесе редица неблагоприятни последици върху бизнеса чрез проверки от НАП, БАБХ и МВР.

Депутатът Мартинов е искал на четири пъти от търговеца, който се занимава месопреработване, да предостави по 1 тон суджук. Като по думите му, той е бил предназначен за премиера Бойко Борисов. Искани били още - около 60 кг телешка пастърма, филе "Елена" и други. След направена проверка от органите на реда се установило, че до Борисов не достигнал нито един суджук, коментира Цацаров. Стойността на предадения на Мартинов суджук била 45 000 лв.
 
Освен това депутатът от ГЕРБ е поискал от търговеца да предостави охранително видеонаблюдение, климатична стена и да обзаведе с мека мебел офиса на партията в Добрич. Част от поисканите неща били сложени в кабинета на Мартинов.
Според данните на прокуратурата депутатът от ГЕРБ е оказвал принуда и на ръководни служители в МВР - на зам.-началник на Областна дирекция. Мартинов поискал редица неща, сред които: да се анулира фиш за превишена скорост; да се освободят товарни автомобили задържани при проверка, в които имало пясък, незаконно придобит от плажа в Кранево; както и да се направят проверки на лица, които закупили пшеница от Мартинов, но не му заплатили, защото искали хлебна пшеница, а той им продал фуражна.
 
В друг случай от 2014 г., депутатът дори се е опитал да окаже натиск на окръжния прокурор на Добрич, но опитът не е успял.
 
Мартинов искал да въздейства върху магистрата с цел оневиняване на бившия финансов заместник-министър Красимир Катев, който участвал при пътно произшествие, в което загинали двама души. Тогава натиск е бил оказан на ръководни и експертни лица от МВР. Срещу Катев в момента има 4-годишна присъда, която не е влязла в сила.

 БТА