Жителите на Стожер няма да позволят изграждане на депо в селото
Жителите на Стожер няма да позволят изграждане на депо в селото / Дарик Добрич

Жителите на село Стожер няма да допуснат там да бъде изградено депо за твърди битови отпадъци, заявиха те на протестно шествие, което се проведе в Добрич. На 22 октомври т.г. в Стожер се е провело общоселско събрание, на което се е взело това решение, с подкрепата на над 500 души, съобщи пред медиите Димитър Платиканов, който оглавяваше инициативен комитет, а вече е председател на новорегистрирано сдружение "Бъдеще за Стожер", работещо в полза на селото. Жителите на Стожер не за първи път настояват пред властите да се вземат мерки за защита на здравето на хората при изграждане на депото.

В митинга в Добрич участваха около 40 души. С плакати "Не на депото" те застанаха пред сградата на община Добричка, където в този час се провеждаше заседание на Местния парламент. Поради отстъствието на кмета Петко Петков, Платиканов връчи на зам.-кмета Дико Иванов декларация от жителите на селото. Повечето от съветниците излязоха от залата и чуха думите на протестиращите, които предлагат мястото на депото за отпадъци да бъде сменено, като бъде избран по-слабо населен район в община Добричка.

Декларацията ще бъде връчена и на кмета на Добрич Детелина Николова, която е и председател на Сдружението за изграждане на депото в Стожер, както и на областния управител Желязко Желязков. В нея е отбелязано, че площта на бъдещия обект попада във вододайна зона и е до коритото на Суха река, която е включена в Натура 2000. В документа се иска още виновните за създалото се положение да бъдат наказани. По време на протеста, бе поискана оставката на кметовете на общините Добрич и Добричка, както и на съветниците на община Добричка.

Платиканов подчерта, че жителите на селото са категорични и обединени в нежеланието си да приемат на своя територия депото и ще направят всичко възможно да постигнат целта си. "Ще проведем още един мирен протест и ако управляващите не ни чуят, ще започнем с гражданското неподчинение", казаха протестиращите. Те са готови да блокират общински пътища и всички подстъпи към мястото, избрано за депото, както и по всякакъв начин да попречат на започването на строителните дейности.

Депото в Стожер ще бъде изграждано със средства от ОП "Околна среда". Неговата стойност е 45 млн.лева. В него ще депонират своите отпадъци всички общини от Добричка област и шуменската Никола Козлево.