Желяз Андреев
Желяз Андреев / БГНЕС
Желяз Андреев има надежда, че казусът му може да бъде решен по дипломатически път, това каза самият той пред Дарик. Протестите с настояване страната ни да не изпълни искането за екстрадирането му ще продължат, защото все още нищо не е ясно, разказаха Желяз Андреев и приятелят му Димитър Мурджев. Двамата са завършили културология в СУ. Андреев попадна в черен списък на САЩ с хора, нарушили ембаргото им със Сирия и американското правителство поиска страната ни да го екстрадира. Желяз е с мярка за неотклонение "Подписка".
 
Ето какво каза проф. Емилия Друмева по темата 

"Един от въпросите, на които още не мога да си отговоря е защо аз като служителя от най-ниско ниво бях задържан. Разбирам, че това са процедури, които МВР трябваше да следва, както и прокуратурата, но има много въпроси, на които не мога да си отговоря", казва Андреев.
 
Желяз Андреев: Това е ситуация, в която може да се окаже всеки българин

По отношение на собствениците на фирмата, в която е работил, той разказа, че в САЩ при първоначално обявени присъди за тях в рамките на 40 до 50-60 години, впоследствие те са се признали за виновни по част от обвиненията и са получили присъди от 1-2 години затвор. Не мога да си го обясня по друг начин, освен като добра сделка с прокуратурата в САЩ, казва младият мъж. По думите на Андреев възможно най-добрият сценарий за него е обвинението да отпадне, без да се налага той да ходи в САЩ. На въпрос как това би могло да се постигне и дали може да се случи по дипломатически път, той каза: "Надявам се, но не съм сигурен, че може да бъде постигнато по дипломатически път. В крайна сметка съдът е този, който решава дали може да оттегли едно обвинение или не".   
 
В София и Добрич протестиращи подкрепиха Желяз Андреев

"Компаниите трябва да информират своите служители за всяко действие, закон на държава, който евентуално те биха прекрачили. Такова нещо при нас тогава липсваше. На нас просто ни беше казано, че трябва да се обаждаме на клиентите и да оставим всичко друго. Не е мое задължение вечер, като се прибера от работа, да гледам новини и да знам коя държава има ембърго към друга държава и какво се случва по света. Пред нас в момента има мъгла, в която се случва нещо. Интересно е, когато мъглата се вдигне какъв ще бъде резултатът. Чуваме, че въпросът може да бъде решен на дипломатическо ниво, но това съвсем не е сигурно и ние продължаваме да бъдем подготвени за всеки един сценарий", каза Андреев.
 
"Битката предстои, нищо не е приключило. Протест ще има тепърва нещата предстоят. Затова моля хората да не приемат, че всичко е решено, нищо не е решено все още", допълни той.