протест в подкрепа на Желяз
протест в подкрепа на Желяз / БГНЕС
Стотици хора се събраха пред съдебните палати в София и Добрич с искане Желяз Андреев да не бъде екстрадиран в САЩ.
 
Протестиращите в София бяха предимно приятели и роднини на Желяз, но също и други граждани, дошли да изразят подкрепа. Те носят стикери с надписи „Аз съм Желяз”, „Работата в кол център не е престъпление” и „Няма да дадем Желяз”. По стечение на обстоятелствата протестът се оказа и в подкрепа на другите четирима българи, за които днес също бе изпратено искане за задържане, което обаче беше отказано от прокуратурата с искане за провеждане на експертни консултации.

САЩ искат задържане и екстрадиция на още четирима българи
 

Желяз протести
БГНЕС

На протеста пристигна и самият Желяз Андреев. Обстановката е спокойна, няма блокирани улици, тъй като зоната около Съдебната палата от скоро е пешеходна.
 
Протестиращи се събраха и пред Съдебната палата в Добрич – младежи, майки с деца, възрастни. На трибуната пред протестиращите се качи и майката на Желяз Андреев. Преди това тя заяви, че е изключително трогната от подкрепата на съгражданите й и вярва, че каузата, зад която застават всички българи в подкрепа на Желяз, ще има успешен край.

Окръжният съд в Добрич освободи от ареста Желяз Андреев 

Създадена е фейсбук група в подкрепа на Желяз, също и набирателна сметка, ако се наложи да ангажират негови юридически защитници отвъд Океана, защото това ще изисква солидна сума, която семейството не може да си позволи.
 
Един от протестиращите младежи каза: „Аз съм тук да подкрепя Желяз, защото смятам, че е невинен. Всичкото това напрежение е излишно. Той просто е едно момче, което е потърсило работа и е било посредник между две фирми. Аз съм млад човек и искам да уча в чужбина. Но това, което се случва, много ме спира и ме замисля дали да тръгна по пътя, който съм избрал”.

Протестиращи в Добрич подкрепиха Желяз Андреев
БГНЕС

Външно министерство се изяснява с правителството на САЩ за Желяз Андреев
 
Майката на един от приятелите на Желяз Андреев каза: „Тук съм, за да подкрепя Желяз. Чест им прави на тези деца, че останаха да работят в България, а не заминаха в чужбина. И тъй като български фирми не останаха, те работят в чужди и не бива по този начин да ги правим жертва на чуждо законодателство, което не важи в България”.