/ БГНЕС
САЩ искат задържане и екстрадиция на още четирима българи
96940
САЩ искат задържане и екстрадиция на още четирима българи
  • САЩ искат задържане и екстрадиция на още четирима българи
Искане от САЩ за задържане на още четирима българи е постъпило днес в МВР, обяви главният прокурор Сотир Цацаров. Четиримата са обвинени от властите във Флорида за същия случай, по който преди дни в Добрич бе задържан 29-годишният Желяз Андреев – че като служители на българския клон на американска компания са продавали самолетни части на сирийска авиокомпания, като по този начин са нарушили търговското ембарго на САЩ.

Искат задържане до 60 дни за добричлията, издирван от властите в САЩ
 
Вчера окръжният съд в Добрич обаче пусна от ареста Желяз Андреев с мотива, че обвиненията срещу него нямат еквивалент в българското законодателство и има малка вероятност Андреев да се укрие. Според Сотир Цацаров това дава основание на прокуратурата да не задържа останалите четирима души, а да поиска експертни консултации, които според сключения договор за екстрадиции между България и САЩ, са възможни при определени обстоятелства.

Окръжният съд в Добрич освободи от ареста Желяз Андреев
 
Според договор, сключен между САЩ и България през 2008 година, двете държави могат да екстрадират свои граждани, обвинени по определен списък с престъпления. При постъпване на такова искане у нас прокуратурата е длъжна да установи и задържи лицата за 72 часа, след което съдът да се произнесе дали те да останат в ареста за поне 60 дни. В този период САЩ трябва да предоставят всички необходими документи относно искането за екстрадиция, обясни главният прокурор Сотир Цацаров.

Външно министерство се изяснява с правителството на САЩ за Желяз Андреев
 
След като на 7 април у нас дойде искане за задържане на Желяз Андреев, днес такова е постъпило за още четирима души, допълни Цацаров. „От Министерство на вътрешните работи, Дирекция "Международно оперативно сътрудничество", постъпиха документи от Интерпол във Вашингтон, които изискват временното задържане на още четирима български граждани. Лицата са установени, че се намират на територията на град София от органите на МВР. Това са две жени, родени 1987 и 1969 г., и двама мъже, родени 1980 и 1986 г. Заповедите са издадени при същата фактическа обстановка, по същите дела с идентични обвинения по отношение на българския гражданин Желяз Михайлов Андреев", поясни главният прокурор.

Желяз Андреев: Не бях предупреден, че има ембарго срещу определени страни (ВИДЕО)
 
Съдът в Добрич обаче вчера пусна от ареста Желяз Андреев с мотива, че няма опасност той да се укрие, а обвинението срещу него няма еквивалент в българското законодателство. Това според Сотир Цацаров дава основания на прокуратурата да не задържа другите четирима души - Михаела Ненова, Любка Христова, Искрен Георгиев и Иван Сергиев. Друга причина е, че искането за екстрадиция идва близо 2 години след повдигането на обвинение, което е станало през октомври 2016 г.

И Мая Манолова се застъпи за Желяз Андреев
 
„Ние стигнахме до извода, че на този етап прокуратурата не следва да пристъпва към задържането на лицата. В конкретния случай, стъпвайки на доводите на съда и особено на изводите, че няма неотложност, както посочва и самият съд, ние предлагаме да бъдат проведени консултации на експертно ниво. Друг е въпросът, че с оглед и позицията на Министерство на външните работи и на премиера, би следвало те да се проведат и на политическо ниво и, най-малкото, да бъде преценено във всяка от тези консултации налице ли е неотложност. Ако такава неотложност в крайна сметка отпадне като довод, ще отпадне и задължението спрямо лицата да има задържане", посочи Цацаров.

В София и Добрич протестиращи подкрепиха Желяз Андреев
 
В заключение той добави: "От една страна, ние сме длъжни да изпълним законовите си задължения. От друга страна, търсим механизъм, с който ситуацията да бъде не отложена, но прецизирана да такава степен, че да не се стигне до необосновани репресивни мерки спрямо български граждани".
 
И петимата обвинени са работили в кол център в София, през който са продавани части за самолети на сирийски авиолинии, за които САЩ твърди, че са свързани с терористична дейност. За подобно престъпление американското законодателство предвижда до 20 години затвор.
 
Тримата шефове на американската компания вече бяха осъдени в САЩ за нарушение на търговското ембарго, но по време на делото са дали показания срещу редовите служители в България, което води и до задочното повдигане на обвиненията.