Желяз Андреев
Желяз Андреев / БГНЕС
Желяз Андреев
96946
Желяз Андреев
  • Желяз Андреев
Тримата собственици на фирмата, в която е работил българинът Желяз Андреев, може да са сключили сделка с американската прокуратура за намаляване на присъдата си. Такова предположение направи самият Андреев на днешния протест в столицата в негова подкрепа. Според него причината да му е повдигнато обвинение през октомври 2016 г., а искането за екстрадиция идва чак сега, е, че собствениците се опитват да натопят тукашните си служители.

В София и Добрич протестиращи подкрепиха Желяз Андреев

протест в подкрепа на Желяз
БГНЕС

Около 150 души се събраха пред Съдебната палата днес с искане България да откаже на САЩ екстрадицията на Андреев. След среща с омбудсмана Мая Манолова по-рано днес се разбра, че ще бъде открита и дарителска сметка, която да набере средства за евентуални съдебни разходи по делото му.
 
Дори да сте в най-ниското ниво или просто на изпитателен срок в някаква компания, вие може да се окаже в тази ситуация, сподели Желяз и допълни:
 
Това е ситуацията, в която може да бъде всеки българин, който е решил да остане в България и да изгражда тук кариера, семейство. Така че подкрепата на тези хора не е само за мен, подкрепата на тези хора е и за техните деца, за техните близки, за хора, които те познават и наистина биха могли да изпаднат в такава ситуация“.

протест в подкрепа на Желяз
БГНЕС

САЩ искат задържане и екстрадиция на още четирима българи
 
Ние още миналата година се свързахме с Външно министерство, с омбудсмана на България и с президентството. Съответно отговорите от тях бяха, че след като все още няма искане за екстрадиране на българин, те няма какво да направят. Аз съм със смесени чувства. Разбирам каква е реалната ситуация, разбирам, че решението на съда от вчера е една малка победа към пътя, към по-голямата победа, която се стремим и същевременно подкрепата на хората, на семейството, на близките, на моите приятели и на всички хора, за които дори не съм чувал, но ме подкрепят, ми дава кураж, че ще остана тук“, посочи Желяз.

протест в подкрепа на Желяз
БГНЕС

Окръжният съд в Добрич освободи от ареста Желяз Андреев
 
Той още веднъж заяви, че не е направил нищо незаконно според законите на България, но:
 
Никой не ни беше предупредил, обаче, че ние трябва да взимаме под внимание и законите на друга държава - нещо, което е пълен абсурд. Не мога да си представя как въобще може да се води бизнес с международна търговия и по никакъв начин да не бъдат уведомени служителите на компанията, че всъщност в един момент те могат да попаднат под юрисдикцията на друга държава“, каза той.

Миналата година разбрах, че е повдигнато дело към мен, към мои бивши колеги и към работодателите, т.е. собствениците на компанията. Веднага след това потърсих съвет от юристи в България, които ме успокоиха, че след като обвинението датира от октомври 2016 г. и до февруари 2017 г. нищо не се е случило, по-скоро ми казаха, че трябва да бъда спокоен. Не мога, обаче, да разбера защо чак сега се случва. Не мога да си обясня и защо собствениците на компанията, които трябва да носят най-голяма отговорност, са получили присъди в рамките на 1 до 2 години в щатски затвор, при положение че първоначалните данни и обвиненията за максимална тяхна присъда, която трябваше да получат, бяха в рамките на 40 до 60 години, а в един момент свалено до 1-2 години“, обясни Желяз и допълни:
 
Започвам да си мисля, че може би там те са сключили сделка с прокуратурата в САЩ и в момента едва ли не се опитват да си измият ръцете със своите служители“.
 
Той каза, че ще продължи да се бори за това да се подобри законът за екстрадиция на български граждани, така че това да не бъде допускано по толкова лесен начин.

Останалата част от интервюто може да чуете в прикачения звуков файл

протест в подкрепа на Желяз
БГНЕС