Защо събират пари на децата за безплатни дейности по общински проект?
Защо събират пари на децата за безплатни дейности по общински проект? / Дарик Добрич
Защо събират пари на децата за безплатни дейности по общински проект?
23304
Защо събират пари на децата за безплатни дейности по общински проект?
  • Защо събират пари на децата за безплатни дейности по общински проект?

Тенис клуб "Изида" събира такси на децата по общинския проект "Моето училище - моят интересен свят", научи Дарик. Той е обявен като безплатен за децата, които участват в него - 1 470 ученици от 18 училища в града. В "Изида" обаче се събират месечни такси за заниманията там. Управителят на клуба Младен Матеев обясни, че това са пари за консумативи, които не се покриват от проекта - средства за ток, вода, газ. Причината да са нужни, е че проектът е закъснял с 4 месеца при стартирането си и заниманията по тенис за децата, които е трябвало да се провеждат на откритите площадки, сега се налага да бъдат на закрито, където се отоплява. Матеев каза още, че ще се оттегли от проекта, ако родителите са недоволни и от общината поискат това.

В отговор, координаторът на проекта Нейчо Нейчев коментира, че наистина дейностите са стартирали късно - в началото на ноември, но въпреки това е възможно "Изида" да пренасочи заниманията по тенис за юни месец. Парите от проекта в този профил се дават за екипи, велосипеди, тенис ракети и треньорски труд - по 10 лева на дете. След завършване на учебната година те ще останат на разположение на спортния клуб. Младен Матеев досега е бил коректен партньор, каза още Нейчев, който е научил че се събират  пари от родителите вчера. До края на седмицата се очаква от общината и "Изида" да се разберат за таксата консумативи и да излязат с решение. Желанието ни, допълни Нейчев, е тенис клубът да остане партньор по проекта. Очаква се също идната седмица да бъдат уредени и проблемите с осигурения безплатен транспорт.

Проект "Моето училище - моят интересен свят" по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" е на стойност 367 627 лева. По него се създадоха извънкласни форми за 102 групи в три тематични области - наука, изкуство и спорт. В тях се включват 1 470 ученици от 18-те общински училища в града. Дейностите обхващат учебната 2009-2010 година. Партньори на общината са СОУ „Свети Климент Охридски", ХГ „Св. св. Кирил и Методий", СОУ „Димитър Талев", ОУ „Христо Ботев", ОУ „Йордан Йовков", Тенис клуб „Изида" и Народно читалище „Йордан Йовков". Те, заедно с Младежки център „Захари Стоянов" предоставят помещения за часовете. За децата е осигурен транспорт. От общината възнамеряват резултатите от заниманията да бъдат представени в 272 публични изяви.

Чуйте в аудиото обяснението на Младен Матеев защо се събират допълнителни пари по проекта в "Изида".