Запряха двама измамници, завлекли турчин с близо 300 000 лева
Запряха двама измамници, завлекли турчин с близо 300 000 лева / Окръжен съд Добрич

Окръжен съд - Добрич потвърди задържането под стража на 34-годишния Мехмед Ал. от Лятно, община Каолиново, област Шумен и измени в домашен арест наложената на 30-годишната Янка М. от Карапелит, община Добричка, мярка за неотклонение. Двамата са разследвани по обвинение в измама, при която са отнели 141 719 евро от турски гражданин.

Престъплението е извършено в периода април 2011 г. - януари 2013 г.. Жената се свързала по телефона с непознат мъж от град Ергани, област Диарбекир в Турция, и му заявила, че иска да се омъжат и да отиде да живее при него. След това тя многократно му искала пари - за паспорт, самолетен билет, пътни разходи, за лечение, за плащане на други лица. Част от разговорите били проведени с Мехмед Ал., който се представял за служител на летище София и обяснявал за какви плащания са необходими част от парите.

На 3 юли 2012 г. турският гражданин пристигнал в България и я потърсил в село Ясен, област Плевен, където тя твърдяла, че живее. Там му казали, че няма такова момиче и той съобщил за измамата в посолството на Република Турция.

На 14 март т.г. Районен съд - Добрич е наложил на двамата мярка за неотклонение задържане под стража, която те обжалват. Въззивният съд намира, че сериозният финансов ресурс, придобит с измамата, дава основания да се направи извод за реална опасност подсъдимият да се укрие и потвърди задържането му, съобщават от пресслужбата на Окръжен съд.
Съдебният състав измени в по-лека мярката за неотклонение на Янка М., заради чистото й съдебно минало и семейното й положение - омъжена, с малолетни деца. Взето е предвид, че има постоянен адрес и съдейства на разследващите органи. Актът на въззивния съд не подлежи на обжалване и протест.