Заповед с противопожарни мерки издаде кметът на Добрич
Заповед с противопожарни мерки издаде кметът на Добрич / netinfo

Във връзка с повишаване на опасността от възникване на пожари през летния сезон  кметът на Добрич Детелина Николова издаде заповед, в която се посочват задължителни мерки за безопасност.

Въвежда се денонощно дежурство и непрекъснато наблюдение през пожароопасния сезон чрез дежурен в Общинския съвет за сигурност и управление при кризи на телефон 602 724.

Забранява се паленето на огън и устройването на лагери и къмпинги в горските масиви, разположени на територията на община Добрич, с изключение на определените за целта места. Забранява се още паленето на стърнища, суха трева и слама по слоговете и крайпътните ивици.

Заповедта изисква да се извърши проверка на електропроводите, пресичащи житни, горски и паркови масиви и провесът на проводниците на територията на общината.
С цел недопускане на пожари се разпорежда   почистване на ивиците покрай ЖП линиите и пътищата от тревиста растителност.

Въвежда се още изискването да бъде организирана охрана и наблюдение на посевите, площадките и складовете за зърно и на селскостопанската техника.  

Копие от заповедта е изпратена на ръководителите на фирми и длъжностни лица за изпълнение на съответните предписания.