Започва международният арт форум и фестивал „Без граници”
Започва международният арт форум и фестивал „Без граници” / netinfo

Започва Международният арт форум и етноарт фестивал „БезГраници“ /“FaraFrontiere”/, който ще се проведе от 21-27 септември в „Двореца” - Балчик и община Тузла в Румъния.

Събитието е продукция на Стопанска камара-Варна в партньорството на Държавен културен център "Двореца" - Балчик, Арт мрежа „Скендерман“ и община Тузла – Румъния. В шестото издание на проявата  ще се включат 80 участници от Европа, Америка, Азия и Африка.

Музикалният етноуърлд фестивал в рамките на форума ще се проведе на брега на морето на 26 и 27 септември, включително в архитектурно-парков комплекс "Двореца".
В концертната програма ще се включат групите “Амбиент Фолклор“, „Шаман“ и „Оратница“ от България, групата на Мая Барух -Франция/Япония, „Луват Брадърс“ – Белгия и „А презенсъ дас формигъш“ – Португалия.

В рамките на форума "БезГраници" ще се проведе за пета година и арт пленер за художници и фотографи (21-27 септември), който включва две изложби: първата в Тузла - Румъния на 23-ти септември, а другата в ДКИ КЦ "Двореца" - Балчик на 27-ми септември. Очакват се художници и фотографи от  България, Румъния, Русия, Еквадор, Навара-Испания, Чили, Аржентина, Швейцария и Италия.

Основното събитие в рамките на „БезГраници“ традиционно е конференцията за културна политика и арт мениджмънт, в която ще участват организаторите на фестивала, специалисти, мениджъри и артисти. Тя ще се проведе от 25 до 27 септември. Между основните теми ще бъдат: междукултурният диалог, работа в мрежа, технологични проблеми в етноуърлд сферата, новите европейски културни програми за финансиране.

Арт форумът "БезГраници" е събитие, което носи европейската ценностна система и насърчава взаимното опознаване на различните култури, мирното и приятелско съвместно съществуване и културен обмен. Форумът се стреми освен към реализация на културно събитие от световен мащаб, да бъде и инкубатор за развитието на арт индустрията и културния туризъм.