Езерото в зоопарка
Езерото в зоопарка / Дарик Добрич
Започна изграждането на еко къщата за водолюбиви птици в двора на езерото в добричкия зоопарк, съобщи директорът му Севдалина Венкова. Миналия вторник са положени първите камъни в основите й от инициаторите - членовете на Сдружение „Еко Добруджа”. Днес който иска да помогне, може да отиде в 17.30 часа в зоопарка и да се включи в градежа.

Къщата се прави с доброволни сили и средства. Тя ще бъде от естествени материали като глина, дърво, камък, слама и всякакви вариации и комбинации от тях. Постройката ще е около 20 кв.м. и през този летен сезон ще приюти патиците и гъските в зоопарка.

Преди ден започна традиционното зелено училище в Центъра за защита на природата и животните, каза още Венкова. 20 деца ще посещават заниманията през юни и юли. Рожденни дни също често се празнуват в зоопарка. Услугата „пикник” се предлага за 12 лева, срещу които се предоставят маси с места за 16 души и скара на дърва.

Атракция за посетителите в момента е кончето от вида „Пржевалски”, което се роди в средата на април и бе кръстено Викинг. Негови родители са Игор и Куни, които пристигнаха в добричкия зоопарк през 2003 година. Първото родено конче се казва Калиман и вече е в зоопарка вЛовеч, а второто – Искър, е в Констанца. Третото конче Киара и малкия Викинг засега са в Добрич.

Няма други новородени от по-редките животински видове. От двойките кенгура и нанду /малък щраус/ се очаква поколение догодина.