За  мор при пчелите алармират пчелари от силистренската  община Главиница
За мор при пчелите алармират пчелари от силистренската община Главиница / БГНЕС, архив

За масово измиране на пчели, алармират пчелари от силистренската община Главиница. По информация на Васил Лазаров, собственик на над 140 кошера, са засегнати над 1500 кошера само в района на главинишкото село Зафирово. Според пчелари, причина за масовото измиране е вероятната обработка на посевите с рапица, които по това време на годината често се третират с инсектициди и са смъртоносни при паша за пчелите.

Според членове на една от кооперациите в селото, рапичните насаждения не се пръскат с инсектициди, а с фунгициди, които са безвредни за пчелите.

По информация на директора на Областната дирекция  по безопасност на храните д-р Себахтин Халид, в Дирекцията има подадени сигнали  за измиране на пчелите от пчелари от селата Падина, Долно Ряхово, Ножарево и Зафирово в община Главиница и ветеринарни специалисти ще направят проверка във връзка със сигналите.

Според д-р Димитър Мацанов, ветеринарен лекар в село Зафирово, една и съща клиника при пчелите се наблюдава в радиус от 1км от селото. Към момента обаче няма категорично становище  относно причината за измирането на пчелите.