Взрив  от дизентерия в помощното училище в Кранево
Взрив от дизентерия в помощното училище в Кранево / netinfo
Взрив от дизентерия има в помощното училище в Кранево, съобщи директорът на РИОКОЗ-Добрич д-р Светла Ангелова. 27 деца от помощното училище са настанени в инфекциозните отделения на болниците в Балчик и Добрич. При 18 от тях е установено наличие на микроорганизъм, който причинява дизентерия. Още 14 деца имат оплаквания от висока температура и стомашни болки.

Първите случаи на заболели са регистрирани на 30 ноември. Сигнал до РИОКОЗ-Добрич е подаден на 3 декември. В училището веднага е извършено епидемиологично проучване.   Микроорганизмът, който причинява дизентерия,  е изолиран от крана на една от чешмите в училището, която се ползва от децата.

В цялата  сграда е извършена дезинфецкия. Вече е направено изследване на всички 145 ученици и на обслужващия персонал. Предстои да се обхванат и контактните лица, каза още д-р Ангелова. 

Подобен епидемичен взрив от дизентерия беше регистриран в помощното училище и миналата година. Заболели са едни и същи деца, което сочи, че заразата може да е тръгнала  вън от  училището, смятат специалистите.

Утре екип на РИОКОЗ ще вземе повторни проби за изследване.