Второто издание на Music Campus Balchik ще стартира в началото на септември
Второто издание на Music Campus Balchik ще стартира в началото на септември / Дарик Добрич

Второто издание на проекта Мюзик кампус - Балчик /Music Campus Balchik/ ще се състои от 1 до 10 септември в Белия град, съобщиха организаторите от швейцарското сдружение „Култура край границата”. Председателят на сдружението – българката Жасмина Щалдер информира, че акцентът в тазгодишната проява ще е върху камерната музика.

Предвижда се в майсторските класове да се включат между 30 – 35 ученици и студенти. Седем от миналогодишните участници в проекта вече са получили персонални покани за новото издание, предвид отличното им представяне през 2014 г. Прослушването за новите кандидати ще се състои на 22 юни в София. Сред новите попълнения се очакват освен възпитаници на музикалните училища и Музикалната академия в България и чуждестранни представители, засега от Турция и Румъния.

И тази година за преподаватели са поканени признати международни музиканти като румънците от „Аркадия Квартет” – Ана Тьорок – цигулка, Расван Думитру – цигулка, Траян Боала – виола и Золт Тьорок – виолончело, Александру Гавриловичи от Швейцария – цигулка, Чидем Иджил от Турция – цигулка, Мари Тротман от Швейцария – цигулка и Станислав Почекански от България - цугтромбон и камерни духови ансамбли.

Като успешно оцени пилотното издание на Music Campus Balchik Жасмина Щалдер. Тя припомни, че в неговата реализация са взели участие общо 53-ма души от седем страни. Тазгодишното продължение на проекта предвижда освен вечерни концерти и съпътстващи дневни прояви за любителите на класическата музика. Всички те ще бъдат безплатни за публиката.

Таксата за участие в майсторските класове се заплаща от организатора чрез предоставяне на стипендии на младите музиканти. Средствата се набират от дарители – основно частни лица и фондации от Швейцария, както  от спонсори от България.

Съорганизатор и домакин на събитието е Двореца – Балчик. Специално за провеждането на майсторските класове тази година от Двореца ще предложат още една допълнителна зала от възстановените аварийни сгради, информира директорът на културния институт Жени Михайлова.

Проектът Music Campus Balchik има за цел да изгради платформа за срещи и обучение на млади музиканти. Амбицията на организаторите е форумът да стане ежегоден.

Сдружение "Култура край границата" вече десет години работи за обмена на културни дейци между България и Швейцария. Досега основните акценти в дейността на сдружението са били в областта на визуалното изкуство - пленери, изложби на швейцарски творци в България и обратно на българи в Швейцария. Организирани са и прояви в сферата на класическата музика. Проектът Мюзик кампус е най-големият до момента.