Всички автомобили задължително на фарове
Всички автомобили задължително на фарове / Дарик Добрич

От днес до март догодина всички автомобили трябва да се движат със включени фарове. Водачите на моторни превозни средства ще бъдат длъжни да карат на къси светлини дори и в светлата част на деня.

До края на този месец в рамките на акция „Светлина" екипи на КАТ „Пътна полиция" ще следят спазват ли се правилата. Полицаите заедно с представители на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация" ще проверяват за изправност на фаровете и за подготовката на превозни средства за есенно-зимния сезон. Тази година партньори на акцията са и Съюза на българските автомобилисти, Асоциацията на автомобилните производители и БЧК.

Основната цел на въведената мярка е да се намалят предпоставките за транспортни произшествия. Според проучвания на КАТ броят на пътните инциденти скача с около 40% в есенно-зимния период. А след въвеждане на задължителното шофиране с включени светлини е регистрирано значително намаление на катастрофите.

Нарушителите подлежат на парични глоби, отнемат се и контролни точки.

Шофирането с включени светлини и през деня през цялата година е задължително в 14 страни от Европейския съюз. Европейският парламент прие, че всички шофьори на територията на ЕС трябва да карат целогодишно на къси светлини от 7 февруари 2011 г. В България обаче правилото още не е наложено и засега фаровете през деня са задължителни само през зимата. Включването на светлините от април до края на октомври в светлата част на денонощието е само пожелателно.

Катаджиите ще проверяват и дали всеки шофьор е поставил и зимни гуми на колата си. Зимните гуми не трябва да имат по-малък грайфер от 4 мм, обясниха още от Пътна полиция. Според Закона за движение по пътищата, шофирането с изтрити гуми се наказва с 40 лв. глоба и отнемане на 6 точки от контролния талон.

От КАТ препоръчват на шофьорите да минат автомобилите си на профилактични прегледи преди началото на зимния сезон.