Вода с нитрати пият в 13 зони в Добруджа
Вода с нитрати пият в 13 зони в Добруджа / netinfo
В 13 зони на водоснабдяване в Добричка област са установени завишени стойности на нитратно съдържание във водата, съобщават от РИОКОЗ. Регистрираните системни и трайни отклонения по показателя „нитрати” във водата са в зона Каварна, Шабла 2 и селата Долина, Камен, Прилеп, Могилище, Било, Крупен, Горун, Калина, Сираково, Телериг и Капитан Димитрово.

Най-вероятната причина за повишеното съдържание на нитрати във водата е използването на селскостопански торове при обработването на земеделската земя в региона, информират от здравната инспекция. Средната концентрация на „нитрати" в тези зони варира от 22,76 до 170,7 мг/л, като най-високи стойности са отчетени в зона Капитан Димитрово. От РИОКОЗ считат, че само в това село съществува риск за определени групи от населението.

От инспекцията са задължили кметовете на населените места да информират населението за това, че подаваната от ВиК вода не отговаря на изискванията за качество на водата, предназначена за питейно-битови нужди. Водата не трябва да бъде ползвана за питейни цели от кърмачета и хора, страдащи от анемични и диспептични болести, категорични са санитарните инспектори. В останалите зони рискът от употреба на водата е приемлив.

От страна на ВиК е разработена програма с конкретни мерки за отстраняване на несъответствията в качеството на водата с изискванията на Наредба №9 от 2001 година.