За 20-и път факелно шествие в Добрич
За 20-и път факелно шествие в Добрич / ВМРО
За 20-а поредна година ВМРО - Добрич ще отбележи с факелно шествие една от най-черните дати в новата българска история подписването на Ньойския договор на 27 ноември 1919 година. Тази година се навършват 99 години от позорното за страната ни събитие.

Тогава от пределите на България са отнети изконни български земи, в които основното население по онова време е българско. Съседите заграбват цяла Добруджа, Западните покрайнини, Поморавието, цяла Македония – Вардарска и Егейска, Беломорието, Одринска Тракия. 

Тази година от ВМРО са подготвили 99 факли, които ще пламнат в центъра на Добрич и ще напомнят не само за унизителния диктат, но и за хилядите герои, отдали живота си за свободата и обединението на останалите под чужда власт български земи.

Активисти на ВМРО от Добрич почетоха паметта на Тодор Александров

Факелното шествие ще тръгне в 18 часа тази вечер. Сборният пункт по традиция е градинката пред храм "Св. Георги". Шествието ще мине по централните добрички улици – бул. "25 септември" и ул. "Независимост". Участниците ще поставят цветя пред паметните плочи на Пейо Яворов и полк. Борис Дрангов.
 
Шествието ще премине и пред Паметния кръст, в градинката до Обредния дом, издигнат в чест на загиналите за свободата на Добруджа български воини, оставили костите си край Добрич по време на епичните боеве от септември 1916 г., с които започва походът на Трета българска армия за освобождение на добруджанци от първата румънска окупация. Завършекът ще е пред паметника на ген. Иван Колев.

Тази година шествието е посветено на 125-годишнината от създаването на ВМРО.