Висока глоба грози фирма за нарушения, довели до трудова злополука
Висока глоба грози фирма за нарушения, довели до трудова злополука / Дарик Добрич
Висока глоба грози фирма за нарушения, довели до трудова злополука
53912
Висока глоба грози фирма за нарушения, довели до трудова злополука
  • Висока глоба грози фирма за нарушения, довели до трудова злополука

Солидна глоба ще отнесе "Булсатком" за трудовата злополука с техен служител от 2 май т.г., съобщи директорът на "Инспекция по труда" - Добрич Младен Мартинов. Установено е, че мъжът не е използвал задължителни предпазни средства, които са били в автомобила по време на произшествието. Той не е преминал инструктаж за работа на стълба.

На работодателя са съставени два акта за съществени нарушения - липса на подходящо облекло, както и на обучение за работа на височина и за ползване на предпазни средства. Дадени са и задължителни преписания от фирмата да проведат инструктажи, както и да осигурят противоплъзгащи се обувки.

Мартинов предполага, че санкцията ще бъде доста над минималното предвидено наказание от 1 500 лева. Максимумът, който може да получи фирмата, е 15 000 лева.

43-годишият служител на компанията загина в село Победа при падане от 3 метра - качен на стълба. Според Мартинов, мъжът е щял да оцелее ако е бил снабден със задължителния при работа на височина колан, както и ако е носел специална каска. Служителят е починал вследствие на тежка черепно-мозъчна травма. Съдебно-медицинската експертиза още не е готова, но дори тя да покаже, че е имало и друга причина за падането на човека, травмата му е достатъчно тежка, за да причини смърт, отсече Мартинов. Той добави, че в момента в дирекциите на Инспекцията в цялата страна обсъждат дали е удачно използването на стълби в работата на интернет-доставчици и кабелни оператори. Той посочи, че има и други средства, които могат да се прилагат - като вишки и подемници.

Мартинов разказа за случай от преди дни, който за щастие не завършил трагично. Служител на добрички интернет-доставчик, решавайки да опъне кабел между две съседни сгради, отстоящи на 45 м разстояние, използвал за междинна опора прясно монтиран стълб на улично осветление, който поддал и започнал за пада. Работникът успял да отскочи, но стълбът паднал, като повлякъл и съседния, тъй като ги свързвали кабели.

В аудиото - Младен Мартинов.