Вандали рушат вертикалната сигнализация по шосетата
Вандали рушат вертикалната сигнализация по шосетата / DarikNews

Вандали унищожават вертикалната сигнализация по републиканската пътна мрежа, алармираха от Областното пътно управление. Масово се прострелват, изкривяват и дори изтръгват пътни знаци и табели. От началото на февруари 2011 година са констатирани три кражби на знаци, обозначаващи, че за използването на пътя се изисква платена винетна такса.  Кражбите са станали на пътищата за  селата Победа, Житница и Владимирово.

Неизвестни извършители миналата седмица са изтръгнали с бетона и съборили на земята новопоставени знаци по път Добрич-Ген.Тошево. Сигнализацията е част от изпълнението на дейностите по ЛОТ 6. Участъкът на вандалския акт е сравнително голям от с. Ген.Колево до Ген. Тошево.

ОПУ-Добрич апелира към добруджанци ако станат свидетели на подобни деяния, да сигнализират на дежурния телефон 058/655 177 или на тел 112.

Според чл. 53 от Закона за пътищата с глоба от 300 до 2000 лв. се наказват физически лица, които нанасят повреди или унищожават пътища, пътни съоръжения и принадлежности на пътя.

През 2010 година ОПУ-Добрич е поставило 72 табели и знаци в обхвата на републиката пътна мрежа. Една част от тях обозначават нови километрични положения, но по-големият брой са възстановени, след като са били откраднати или повредени. Най-много са поставените пътни знаци на територията на Районна пътна служба-Балчик. Там са подменени 36 знака.