В Силистренско на този етап няма циркулация на грипни вируси
В Силистренско на този етап няма циркулация на грипни вируси / Sofia Photo Agency

На територията на област Силистра на този етап няма данни за циркулация на грипни или грипоподобни вируси. Това съобщи директорът на РЗИ - Силистра, д-р Теодора Начева.
Заболяемостта от остри респираторни заболявания, отчетена през миналата седмица е под средната за страната и е 127 на 10 000, като нивото бележи спад в сравнение с предходната седмица, когато заболяемостта е била 131 на 10 000 души. Най-висока заболяемост е регистрирана във възрастовата група от 0 до 4 години.

Според д-р Начева, липсата на масови контакти заради дървената ваканция в училищата миналата седмица е една от причините за регистрирания спад в заболяемостта. Отрицателни са и резултатите от взетите и изследвани в Централната референтна лаборатория, шест проби от областта, за наличие на грипни вируси. По думите на д-р Теодора Начева, щамът на свинския грип е вече познат у нас и едва ли ще предизвика нещо по различно от досегашните грипни епидемии.

Специалистът съветва да се пазят бременните жени, хората с наднормено тегло, с по-чести заболявания, оплаквания от дихателната система.