В Шабла откриват фотоизложба, посветена на червеногушата гъска
В Шабла откриват фотоизложба, посветена на червеногушата гъска / БДЗП

Фотоизложбата "Пътят на червеногушите гъски – от Сибир до България“ ще бъде открит днес в 11 часа в Зеления образователен център в Шабла.Изложбата се организира от Българско дружество за защита на птиците, в партньорство с центъра по повод Европейските дни на птиците.

Фотоизложбата разказва за живота на световно застрашения от изчезване вид птица - червеногуша гъска, който зимува в района на Шабленско и Дуранкулашко езеро в България. Текстовете към фотографиите разкриват любопитни факти за вида, който започва да зимува у нас масово след средата на 70-те години на 20 век поради смяна на житните култури с памук и силната ловна преса, унищожили основното му зимовище в района на Каспийско море. Днес в България ежегодно зимува почти цялата световна популация на вида.

Червеногушата гъска е сред птиците най-силно застрашени от окончателно изчезване от Земята. Включена е в Червената книга на България и списъка на Световно застрашените видове.

Експозицията включва 20 фотографии от 10 автора от България, Русия, Норвегия и Великобритания.

За най-малките гости на Зеления образователен център в Шабла е организирана творческа работилница за магнитни картички. Заниманията имат за цел да запознаят децата с най-ярките представители на птиците, които обитават Шабленско езеро. Работилницата започва от 11.30 часа и ще бъде проведена в група до 12 деца. Заниманията са подходящи за деца на възраст над 4 години. Препоръчително е децата да бъдат с пълнолетен придружител.

 

Събитието е със свободен вход и се организира в рамките на четвъртото издание на Фестивал на хвърчилата – Шабла“.