В какво психично здраве посреща българинът 2012 година
В какво психично здраве посреща българинът 2012 година / Дарик Добрич, архив
В какво психично здраве посреща българинът 2012 година
48610
В какво психично здраве посреща българинът 2012 година
  • В какво психично здраве посреща българинът 2012 година

Безсънието и семейните проблеми най-често водят българина при психолог, смята специалистът Мая Златева. Тя практикува в Добрич, завършила е "социална психология" във Великотърновския университет, а в момента специализира две следдипломни квалификации - EMDR терапия и EFT. Първата е известна в България като емоционална десенситизация чрез стимулиране на зрителен анализатор - нова психотерапия за страната ни, но една от най-изследваните в света. Златева се обучава директно от председателя на асоциацията за Европа. EFT е известна като терапията на емоционалната свобода.

Все повече българинът започва да прави разлика между психолог и психиатър, каза още Златева. Разликата е, че вторите работят с медикаменти, опитвайки се да успокоят организма, а ние боравим с мисловните процеси, действията, емоционалното състояние и всичко това като комбинация.

Като цяло българинът е песимистично настроен, смята Златева. Добричлията е мъдър човек според нея, който има предимството на възможността да обработва земя, да намери сезонна работа наблизо по морето и да скъта пари от рента за черни дни и това го прави по-спокоен.

Според психолога, все по-често се наблюдават случаи на нервно и стресово напрежение в семейството по икономически причини - кой от двете половинки с какъв ритъм внася пари в семейния бюджет и кой как ги харчи. Този въпрос е причина за влошени отношения при повече от половината от случаите, като лошото е, че след родителите, тежестта се пренася и върху децата. Практиката й показва още, че винаги за агресията при децата, които са чести пациенти в кабинета й, е виновна агресията на родителите. "Ние от пеленачета ги нападаме с изисквания, жестове и интонация, съдържаща агресия", посочва Златева и съветва майките да се стимулират с положителни мисли, че са добри родители, като обаче е много важно мислите да са подкрепени с дела. Нужно е с децата да се отнасяме като с равни, с внимание и насърчение, че са значими. Не бива да ги пъдим с пренебрежение в другата стая все едно са излишни. За удряне и бой изобщо не се говори.

Наслоенията от негативните емоции, депресията и стресът могат да се излекуват с помощта на психолог и с по-малко от 10 сеанса, категорична е Мая Златева. С разговори и специализирани практики, въздействащи върху емоциите, негативните се изчистват и свеждат до нула, а позитивните се засилват.

Чуйте в аудиото част от разговора с психолога - за проблемите на българина и за детската агресия и начините да се справим с нея.

В какво психично здраве посреща българинът 2012 година
netinfo