Драматичен театър "Йордан Йовков"
Драматичен театър "Йордан Йовков" / Дарик Добрич
Трупата репетира "Чудо" от Иван Радоев
Много здраве и дръзновение пожела на театралите за техния професионален празник директорът на Драматичен театър „Йордан Йовков“ в Добрич Иван Мандев. На любителите на Мелпомена в града, той каза да не губят вяра в добруджанските артисти и местната трупа. На 27 март се чества Международния ден на театъра.  
 
В момента в добричкия театър се репетира „Чудо“ от Иван Радоев, с режисьор Румен Велев и сценограф Димитър Митев. Според директора, този голям наш драматург не е поставян от 30-ина години. Премиерата на новия спектакъл е предвидена за 12 април.
 
Мандев издаде в аванс, че в края на 2017-а на сцената ще оживее и „Жетварят“ от Йордан Йовков, с което Драматичният театър на Добрич ще отбележи своя 90-и рожден ден през 2018-а. В трупата, в която сега има 14 актьори, се очакват и две млади попълнения – прясно завършили студенти, момче и момиче, които ще бъдат избрани чрез кастинг.
 
Друга хубава новина е, че в последната седмица на месец април Драматичен театър „Йордан Йовков“ организира мащабен фестивал със свои и гостуващи представления. В него добричката трупа ще представи две постановки, а зрителите ще могат да видят още продукция на Сатиричен театър София, както и представление от Москва – „Маша и Мечокът“, и Театър - Констанца с българската пиеса  „Убийството на Гонзаго“ от Недялко Йорданов.
 
Навръх празника, директорът сподели надежда, че държавата ще промени отново културната си политика и ще върне субсидията на театрите. Сегашната система за финансиране – пари срещу продаден билет, ни превърна в търговци и счетоводители, категоричен е Мандев, „така се правят комерсиални заглавия и не остава място за експерименти и високо художествено творчество.“ Освен това се тиражират гостуващи представления, които са т.нар. „мечки“, с ниско качество, които обикалят сцените в страната. За съжаление, според него, повечето политически партии не говорят за културата и не я поставят като приоритет, каквато тя следва да бъде - редом с образование, здравеопазване и икономика.