Иван Мандев: Добричкият театър е между отличниците сред българските театри
Иван Мандев: Добричкият театър е между отличниците сред българските театри / Дарик Добрич

Уникален проект по енергийна ефективност подготвят от Драматичен театър „Йордан Йовков”, съобщи пред Дарик директорът му Иван Мандев. Проектът ще разчита на европейско финансиране за климатизацията на театъра. „Прави се за първи път в България и се ползва с привилегиите на ЕК, тъй като предвижда използване на най-съвременната и нова дори за мащабите на Европа дифузионна система, която не позволява изразходването дори на 1 киловатчас електроенергия” обясни Мандев. Плановете са проектът да влезе за финансиране през периода 2014-2016 година, а след това евентуално да се превърне в пилотен за всички български театри.

Ръководството на добричкия театър планира и мащабен ремонт на голямата театрална зала, която не е ремонтирана от 33 години. Напълно отоплена, ремонтирана и климатизирана е камерната зала, която е една от най-добрите в България, каза още директорът. Залата разполага със 130 места, а  до 60% от  билетите за нея се разпродават онлайн.

Около 20 хиляди зрители на сезон отчитат от Драматичен театър „Йордан Йовков”, над 120 хил.лева са собствените приходи от билети. Над 6 лева е средната цена на билета за театър. 24 души са на щат в добричкия храм на Мелпомена, от които 10 души наброява актьорският състав.

Тази година театърът ще отбележи 85 години от създаването си. „Създаден през далечната 1928 година като театрално студио „Съгласие”, добричкият театър е бил единственото място в Добруджа, където се е говорило на български език. И сега продължаваме да говорим на този език чрез българската драматургия, която е залегнала основно в репертоарния план – чрез автори като Йовков, Радичков и Хайтов” – подчерта Иван Мандев. Специално за годишнината на театъра ще бъде осъществена копродукция с водещ български театър, чието име засега остава в тайна. Около 17 актьори от двете трупи ще покажат пред публика Йовковия „Чифликът край границата” под режисурата на Павел Павлов. Подобен експеримент ще се случи за първи път на българска театрална сцена, обяви Мандев.

В момента добричките актьори започват репетиции на пиесата „Спирка последна” от Христо Бойчев. Режисьор на спектакъла ще бъде Коста Бандутов, когото добричлии познават като постановчик на „Няма да платим, няма да платим” от Дарио Фо – заглавие, което продължава да се играе на добричка сцена.

Водят се преговори и с режисьора Юрий Дачев за драматизация на нова детска пиеса. Тя ще стане факт есента, когато учениците тръгват на училище.

„Ние сме между отличниците сред българските театри. Това е дело на целия колектив. Най-важното е залите да са пълни. Имам много смели планове, които се надявам да осъществя, ако спечеля втори управленски мандат. През следващите три години ще заложа на политика на нови и по-високи доходи, която досега не беше възможна. Творецът трябва да бъде независим и да не мисли за насъщния. Обещал съм го на актьорите и ще го изпълня” – категоричен бе Иван Мандев.