/ Дарик Добрич
Клуб за настолни игри ще бъде открит на 1 май в Добрич. Идеята е на двама млади добричлии - Ангел Порязов и Ивайло Иванов, които решили да превърнат в бизнес общото си хоби - настолните и ролеви игри.

Младежите разбрали от приятели, че могат да кандидатстват по ОП „Развитие на човешките ресурси”, по мярката за насърчаване на предприемачеството. Изготвили проект и бизнес план и спечелили финансиране.

Клубът се нарича „Д 20” и се намира на ул. „Хан Кардам” №2, срещу църквата „Св. Троица”. Името му идва от най-известния зар за ролеви игри, който е 20-стенен.

„Качествата, които трябва да притежава добрият играч в тези забавления, са логическо мислене, креативност, умения за работа в екип”, казват момчетата.
Цените в клуба ще са максимално достъпни за малки и големи. Най-изгоден ще бъде билетът за цял ден, който ще струва 3 лева. Ще има и цена за час игра, както и месечни клубни карти.

Посетителите ще могат да играят различни настолни и ролеви игри. Ангел и Ивайло казват, че те са предназначени за деца над 12 години, тъй като по-малките няма да разберат правилата, но по принцип забавлението е за всички възрасти. Ще има също така шах, табла, карти, но никакви компютри.

Много популярни в момента са няколко игри, които са направени по известни филми, като „Игра на тронове” и „Властелинът на пръстените”. Има такива, които изискват доста креативно мислене и за тях геймърите трябва да отделят доста време. Най-скъпите игри достигат 200 лева.

В България се внасят от САЩ и Германия и се продават в някои книжарници.