/ СУ „Панайот Волов”-Шумен
През втората седмица на октомври Превантивният център по наркотични вещества към Общинския съвет по наркотични вещества в Добрич провежда кампания сред учениците за насърчаване на здравословен начин на живот, предаде "Фокус". Поводът е отбелязването на Световния ден на психичното здраве - 10 октомври, предаде репортер на Радио "Фокус" - Добрич.

Кампанията се провежда в няколко училища и продължава до 14 октомври. Организирани са открити уроци по народни танци, йога практики, баскетбол и арт терапия. Дейностите са подкрепени от хореографи, треньори и изкуствоведи. Чрез заниманията децата имат възможност да усетят спецификата и въздействието от всяка една активност.

Паралелно с тези занимания в областта на изкуството и спорта, заедно с експертите от Превантивния център учениците дискутират как изглежда и как се чувства здравият човек, има ли връзка между психическото и физическото здраве и какво прави всеки един от нас в своето ежедневие, за да бъде здрав, да живее в хармония със себе си и заобикалящия го свят.  

Наблюдения и анализи показват, че тревожността, депресията и симптоми на други психични разстройства при тийнейджърите могат да бъдат изразени по различни начини - като главоболие, стомашни болки, агресия, раздразнителност, нарушена концентрация и социално дистанциране. Най-добрият начин човек да се погрижи за емоционалното си и физическо здраве е чрез занимания със спорт, танци или друг вид изкуство. Те помагат на хората да се концентрират по-добре, да изглеждат и да се чувстват по-добре, да поддържат тялото и психиката си здрави.
Фокус