Условна присъда за мъж, унищожил чужди посеви
Условна присъда за мъж, унищожил чужди посеви / Sofia Photo Agency

63-годишен мъж от Варна е осъден за унищожаване на чужди посеви на 1 година лишаване от свобода, чието изтърпяване е отложено с 3 години изпитателен срок. Присъдата е наложена от Районния съд в Балчик.

Мъжът е признат за виновен в това, че на 18 и 22 април 2010 г. в землището на село Царичино е унищожил пшенични посеви върху ниви с обща площ около 25 декара.  Продукцията, на стойност 1700 лева, е била собственост на Земеделска кооперация в Балчик.

Пресцентърът на Добричкия окръжен съд припомня, че подсъдимият и негова роднина били съсобственици на нива с площ от 40 дка и лозе с площ от 10 дка в землището на село Царичино. Двамата не могли да постигнат спогодба по делбата на имотите и тя била направена по съдебен път. Всеки от тях получил по 5 дка от лозето и по 20 дка от нивата. През 2007 г. роднината му сключила със Земеделска кооперация договор за наем на двата терена, като контрактът се подновявал всяка година. След поредното уреждане на отношенията им през 2009 г. кооперацията обработила почвата, засяла земята с пшеница, торили и пръскали за плевели.

Подсъдимият обаче не бил съгласен с подялбата на земята, имал претенции и провел разговори с председателя на кооперацията, за да не обработва имотите. Двамата водили спорове и за други земеделски земи. На посочените дати подсъдимият влязъл в нивите с техника и унищожил пшеничните посеви. Това било забелязано от работници в кооперацията. Те съобщили на председателя, който посетил полето и след като видял, че посевът е унищожен, се обадил в полицията.