Ученици посетиха Районен съд - Ген.Тошево в Деня на отворените врати
Ученици посетиха Районен съд - Ген.Тошево в Деня на отворените врати / Община Ген.Тошево

Седмица след отбелязването на Деня на българската конституция, в Районен съд – Генерал Тошево се проведе “Ден на отворените врати” с ученици от IX-ти клас на СОУ “Никола Й. Вапцаров», информираха от добруджанската община. Младежите са разгледали сградата на съда и са се запознали с устройството на съдебната система, с работата на съдиите и съдебната администрация, със структурата и функциите на съдебната система в България, както и с правилата за поведение в съда.

От Районен съд – Генерал Тошево са разяснили на учениците особеностите в етапите на съдебния процес, правата и задълженията на участниците в него, ролята на съдията.  Магистрати и подръстващи са дискутирали и темата за престъпността сред непълнолетните. Пред учениците е била направена и демонстрация на случайното разпределение на делата в съдилището.

Инициативата “Ден на отворените врати” цели да допринесе за повишаване на правната култура на гражданите и да спомогне за укрепване на доверието в съдебната система, припомнят още от община Ген.Тошево.

В края на тази година Районен съд – Генерал Тошево ще отбележи 30 години от създаването си. По този повод съдебната институция, съвместно с община Генерал Тошево и Общински младежки съвет ще организират „Дни на отворените врати“, в които младежите ще имат възможност не само да се запознаят със съдебните практики и дела, но и да станат преки участници в симулативен съдебен процес.