Трима силистренци получиха отличия за Деня на народните будители
Трима силистренци получиха отличия за Деня на народните будители / Галина Георгиева
Трима силистренци бяха  отличени по повод 1 ноември - Деня на народните будители. Грамоти за личен принос в духовното развитие на Силистра получиха проф. д-р Иван Недев и  музикалнитя педагог Бонка Скорчелиева, а  за направени дарения  - бизнесменът Тодор Тодоров.

Проф. д-р Иван Недев бе отличен  за научни постижения в областта на анализа на съвременния български книжавен  език и всеотдайна преподавателска дейност. Той е първият хабилитиран преподавател, на който са присъдени последователно научните звания доцент и професор. Тази година проф. Недев навърши 80 години и ще издаде нов научен труд в областта на анализа на съвременния български книжовен език.

Другият  именит творец, с принос в духовното развитие на града и в личностното израстване на певчески и музикални таланти, допринесъл за развитието на индивидуалността и творческото мислене на младите хора, е Бонка Скорчелиева - музикален педагог и ръководител на Музикална студия "До ре ми".

С грамота “Благодеятел” бе отличен бизнесменът Тодор Тодоров,  за дарения в подкрепа на общността, за проявена инициативност и грижа към съхраняване на историята на Добруджа, събрана в енциклопедичен труд, както и за състраданието, човечността и готовността да подпомага млади таланти във всички сфери на културата, изкуството и спорта.

На церемонията присъстваха самодейци от читалищата в областта, университетски преподаватели, дарители, писатели и поети, журналисти, художници , музиканти, фолклористи.

Честването на Деня на народните будители се отбелязва  за първи път в Силистра през 1941 година, тъй като дотогава Южна Добруджа е под румънска окупация. Според публикация във в. "Подем" от 7 ноември 1941 година, още на 31 октомври във всички учебни заведения на града има сказки за значението на празника. Учениците гледат представление на пътуващия театър "Нов свят".

На 1 ноември 1941 година на централния градски площад е отслужен тържествен молебен. Проведен е парад на войските на гарнизона и на ученици, които през този ден дефилират из града със знамена и пеят патриотични песни. В историята на Силистра са записани много имена на народни будители, сред които, родения в Силистра първи светски поет  епископ Партений Павлович,  Сава Доброплодни, Илия и Рашко Блъскови, Евлампия Стоева и много други