Три години след пожара във влака София-Кардам все още няма влезли в сила присъди
Три години след пожара във влака София-Кардам все още няма влезли в сила присъди / Дарик Добрич

Три години след трагедията във влака София-Кардам все още няма влезли в сила присъди, негодуват близките на загиналите в пожара четирима добричлии. Панихида за жертвите бе отслужена в храм „Света Троица" в Добрич на днешната дата, когато се навършват три години от зловещия инцидент на 28 февруари 2008 година. Тогава в огнената стихия загинаха девет души.

Панихидата за загиналите в пожара и водосвет за здравето и благоденствието на добруджанци бе отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил и седем добрички свещеници. Пред Оброчния кръст в двора на храма бяха поднесени цветя.

„За тези три години нищо в БДЖ и в правосъдната ни система не се е променило. Просто нищо не се случва в държавата. Наказани са само хората на най-ниско ниво. Ако някога получа обезщетение, ще го даря на местата, където е учила дъщеря ми - от детската градина до Софийския университет", заяви майката на загиналата Валерия Софка Дойнова.

След 16 заседания в Плевенския съд, по делото все още се чака решението на Апелативен съд - Велико Търново. Бащата на загиналия Даниел Васил Вичев заяви, че след като решението излезе, адвокатите на роднините ще решат какво да предприемат. „Има още една инстанция, искаме най-тежкото наказание за виновните, искаме справедливост и възмездие", заяви Вичев. Енчо Енчев - братовчед на загиналия Калчо, потвърди, че произнесените присъди не удовлетворят близките на жертвите.

Великотърновският Апелативен съд трябва да се произнесе по жалби на държавното и частното обвинение срещу присъдите на началник-влака Иванка Костадинова и шафнера Георги Георгиев, осъдени на 8 и 12 години лишаване от свобода. Протестът им е и срещу оправдателната присъда на Георги Иванов - зам.-директор на "Спални и специални вагони" към "Пътнически превози".

Съдът във Велико Търново все още не се е произнесъл, въпреки че едномесечният срок изтече на 14 февруари.

Три години след пожара във влака СофияКардам все още няма влезли в сила присъди
netinfo