Тежка зимна обстановка в Добрич, не се пътува към Варна и Албена
Тежка зимна обстановка в Добрич, не се пътува към Варна и Албена / DarikNews.bg

Силен снеговалеж и вятър в цялата област е причина за навявания по републиканската пътна мрежа, съобщават от Пътно управление. От вчера пътят Варна-Добрич е затворен по искане на ОПУ-Варна. Не се пътува и от Добрич към Албена.

Отворени за движение се поддържат околовръстния път и направленията Добрич-Карапелит-Тервел, Добрич-Генерал Тошево до КПП Кардам, Добрич-Балчик и Балчик-Албена-Кранево. Почистването на пътищата продължава. 20 машини работят по основните направления.

Температурата в Добрич е -8 градуса. Ситуацията в града е много тежка, съобщи инж. Георги Иванов и А.С.А - България. 15 машини чистят основните пътни артерии, за да се осигури движението на градския транспорт, достъпа до болницата и основните административни сгради.

Работим, но заради бурния вятър не си личи, отбеляза Иванов. Фирмата няма да може да почисти малките улици. Молбата към хората е да не излизат с колите си днес, тъй като опасността за закъсат е реална, а така ще пречат и на почистването. Снежната покривка в Добрич е над 50 сантиметра, навяванията стигат до метър.

Община Добрич задължава собствениците на жилищни, обслужващи, промишлени имоти и етажна собственост да предприемат действия по почистване на прилежащите тротоари и подходи към обектите.

По информация на Областния съвет за сигурност към 7.30 часа в региона няма бедствия и аварии. Без вода са 3 села - Белгун, Хаджи Димитър, Поручик Чунчево, без ток са 6 села - Българево, Кранево, Селце, Тюленово, Стражица,  Бобовец. Духа силен вятър с пориви до 11 метра в секунда.

От ВиК информират,че по високите етажи в Добрич днес ще има проблеми с водоподаването. Причината е пониженото налягане заради проблеми с електрозахранването на много помпените станции.

Оранжев код е обявен за 12 области на Североизточна и Източна България заради обилни снеговалежи и бурен вятър, съобщиха от НИМХ. Оранжевият код е в сила за Добричка област и още за Габровска, Великотърновска, Русенска, Търговищка, Разградска, Силистренска, Шуменска, Варненска, Бургаска, Сливенска и Ямболска. За останалата част от страната обявеният код е зелен.