/ Община Силистра
Швейцарският младежки симфоничен оркестър JSO Bern с диригент Дружелюб Янакиев и солисти - "кавалджията на планетата " Теодосий Спасов, пианистът Ивайло Ковачев и Борис Динев – ударни, гостуват в Силистра. Те ще изнесат концерт тази вечер в залата на театър „Сава Доброплодни”. Събитието се организира от Фондация "Алегра"  с подкрепата на Община Силистра.

Оркестър JSO е основан през 1987 г. и с годините дава възможност на млади музиканти да свирят симфонична музика на все по-високо ниво. От 2008 г. оркестърът представлява Швейцария в Европейската федерация на националните младежки оркестри (EFNYO).
 
В Силистра музикантите от JSO Bern ще свирят под диригентството на маестро Дружелюб Янакиев, който развива творческия си път като диригент и цигулар. Той завършва Висшето училище за музика и театър в Берн с концертна и солистична диплома по цигулка, след което учи във Висшето училище по изкуствата в Цюрих, дипломирайки се с отличие в две специалности - симфонично и оперно дирижиране.

40 участници в първия фестивал на китарата в Силистра

С нестандартните си музикални идеи и експериментаторски дух, Дружелюб Янакиев си спечелва име на един от най-иновативните и креативни млади диригенти в Швейцария. Знаменитият кавалджия Теодосий Спасов, в компанията на младите музиканти от Швейцарския младежки оркестър, ще изпълни произведенията” Странен повод”, „Балада за една надута гайда”, „Отвъд границата” и „ Отворено настроение”.

Сред солистите на JSO Bern в Силистра ще се изяви и пианистът Ивайло Ковачев, който успешно съчетава в репертоара си класическа, съвременна и джаз музика. Ковачев е носител на редица отличия, между които са наградите на осем национални и международни конкурса по пиано. От 2014 г. той е музикален директор на музея "Йохан Якобс" в Цюрих.

Майсторът на ударните Борис Динев е един от основателите на перкусионен ансамбъл „Полиритмия”. С тази формация той концертира на много музикални фестивали в България, цяла Европа, Куба, Тунис и Япония. Свири с всички български симфонични оркестри, както и с много от известните джаз музиканти. От 1991 г. живее и работи в Люксембург, като преподава в Conservatoire du Nord и в музикалното училище в Ещернах.

Концертът в Силистра ще протече под мотото "На изток от Алпите". В програмата ще звучат "Унгарски танци" от Бела Барток, Румънска рапсодия №1 от Джордже Енеску и "Ръченица" от Петко Стайнов.