Съветниците от БСП ще сезират Областния управител и съда за терена пред Бакарди
Съветниците от БСП ще сезират Областния управител и съда за терена пред Бакарди / Дарик Добрич

Общинските съветници от БСП ще сезират Областния управител на Добрич, а чрез него и Административния съд за решението на Общински съвет Добрич, с което бе дадено съгласие за промяна на подробния устройствен план /ПУП/ на терена пред Дом – паметник „Йордан Йовков” и разделянето му на две. Решението бе взето на вчерашната сесия на Общинския съвет с 26 от гласовете на съветниците, които според социалистите не са достатъчни, защото минимумът би трябвало да е 27 гласа.

На нарочна пресконференция днес в местната партийна централа от БСП определиха решението като правно несъстоятелно и незаконосъобразно. „За пореден път обществения интерес се подчинява на някакъв неясен частен интерес. За нас подобен казус е демонстрация на факта, че решенията в Общински съвет Добрич се вземат някъде другаде, а от съветниците се иска само да гласуват” – заяви арх.Емилия Добрева – общински съветник от групата на БСП.

Промяната в ПУП на терена пред Дом-паметник „Йордан Йовков” се гласува на вчерашното заседание на Общинския съвет за втори път, по искане на собственика на клуб „Бакарди”. Първото решение бе атакувано пред Административния съд и бе отхвърлено. С промяната се предвижда разделянето на терена на два парцела – единият за дом-паметника с площ 4 417 кв.м., а другият с площ  641 кв.м. обхващащ прилежащата площ около двуетажната сграда, в която се помещава клуб "Бакарди". От групата на БСП недоумяват защо общината  допуска урегулиране на поземлен имот в противоречие със собствените си интереси и са категорични, че по този начин се създава опасен прецедент, след който и други собственици могат да поискат изменения в ПУП.

От БСП протестираха и срещу неясната и непълна информация за безвъзмездната финансова помощ за преодоляване на щетите от наводненията през юни 2014 г., за които общината ще кандидатства пред ЕК чрез фонд „Солидарност”. За Добрич са отпуснати близо 650 хил.евро, а крайният срок за депозиране на проектите е 6 април. Социалистите подчертаха, че не знаят как е формирана тази сума и дали тя е достатъчна да покрие щетите.

„Искат от нас да декларираме нещо на сляпо, без да имаме представа за какво точно става въпрос” – заяви общинският председател на БСП Мая Димитрова.

„Неяснотата предполага действия, които нито могат да бъдат проследени, нито проконтролирани” – заяви и общинският съветник Галина Митева.