/ Дарик Добрич
Районният съд в Добрич отстрани от длъжност изпълнителния директор на ВиК – Добрич, Тодор Гикински до отпадане на необходимостта от мярката.
 
Делото бе образувано по искане на Районната прокуратура за отстраняване на Гикински от длъжност във връзка с водено досъдебно производство.
 
Шефът на ВиК е привлечен в качеството на обвиняем за това, че на 10 февруари т.г., в село Батово, в нарушение на Закона за водите, чрез посредственото извършителство на други лица, изградил съоръжение за използване на повърхностни води - престъпление по чл. 353ж от НК.

Според обвинението в района на помпена станция Батово - 2 бил изграден земнонасипен бараж /бент/ за водохващане на водата от притока на река Батовска и отвеждането й по изградения гравитачен водопровод до черпателния водоем на помпената станция.
 
Прокуратурата разследва сигнал за заустена в река Батовска тръба на ВиК
 
Съгласно законовите разпоредби съдът може да отстрани обвиняем от длъжност, когато той е привлечен за умишлено престъпление от общ характер, извършено във връзка с работата му, и има достатъчно основания да се счита, че служебното му положение ще създаде пречки за обективно, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото.

Образувано е досъдебно производство за съоръжението за използване на повърхностни води в Батово 
 
В съдебната зала адвокатът на Тодор Гикински заяви, че искането на прокуратурата за отстраняване от длъжност е неоснователно. Той посочи като мотив факта, че не са налице никакви вредни последици от действията на обвиняемия. Защитникът заяви, че спрямо клиента му не е взета никаква мярка за неотклонение, което означава, че Гикински не представлява обществена опасност. Адвокатът подчерта, че е безспорно, че дори да бъде осъден, шефът на ВиК не е заплашен от нищо друго, освен от административна глоба.
 
Адвокатът заяви още, че няма доказателства, че Тодор Гикински е привиквал свидетели и ги е карал да лъжесвидетелстват. В изявлението си обаче съдията посочи двама свидетели – работници във ВиК, разпитани и заявили пред съда, че им е бил оказан натиск.
 
Пред съда Гикински категорично отрече да е възпрепятствал някого да свидетелства. „Назначен съм да защитавам интересите на държавата и да доставям вода до ползвателите. От построеното в Батово съоръжение няма вредни последици. То не е действало. Целта му е била да служи за противопожарни нужди и за нужди на ВиК“, каза той.

Съдът наложи мярката за процесуална принуда - „отстраняване на обвиняемия от длъжност“, след като прецени, че са налице всички предвидени в закона предпоставки за това. Изпълнителният директор на ВиК е привлечен в качеството на обвиняем за умишлено престъпление от общ характер, извършено във връзка с работата му, и има достатъчно основания да се счита, че служебното му положение ще създаде пречки за обективно, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото.

Пред журналисти Гикински заяви, че това е скалъпена работа и че ще обжалва пред Окръжния съд. В случай на жалба или протест делото пред Окръжния съд е насрочено за 12 септември, от 13.30 часа.