Съдът гледа отново делото за добричката отровителка
Съдът гледа отново делото за добричката отровителка / netinfo

Окръжният съд в Добрич започна ново разглеждане на делото срещу медицинската сестра Румяна Маринова, обвинена в опит за убийство на бившия си съпруг Стамен Савов. Срещу Маринова има обвинения и за подбудителство на четири лица да извършат убийството вместо нея. Наетите от медицинската сестра като помагачи Ивелина Иванова на 35 г., Данаил Илчев на 31г. и Георги Николов на 30 г. ще отговарят за измама на Румяна, сторена с цел да набавят за себе си имотна облага.

Процесът тръгва за втори път, след като Варненският апелативен съд отмени постановената през май 2006 г. от Добричкия окръжен съд присъда срещу четиримата и върна делото за преразглеждане. Процесът се гледа днес при закрити врати, заради молба на подсъдимата да не се изнасят факти от личния й живот.

Съдът даде ход на делото в отсъствието на подсъдимия Георги Николов. 30-годишният мъж е нарушил наложената му мярка за неотклонение „Парична гаранция” и е напуснал страната през ноември миналата година. Той е обявен за общодържавно издирване, намира се в Испания и засега няма данни за адреса му.

Прокуратурата обвинява Румяна Маринова в предумишлен опит да умъртви бившия си съпруг Стамен Савов през 2001 година, като го отрови с татул, чийто семена е сипвала в кафето му. Маринова платила близо 14 хиляди лева на другите трима обвиняеми, за да я отърват от съпруга й.

Държавното обвинение претендира, че Ивелина Иванова, Данаил Илчев и Георги Николов са взели парите за лична облага, като са въвели Маринова в заблуждение, че ще изпълнят поръчката й. Наемниците инсценирали опит за покушение срещу Савов по пътя Варна – Добрич. Тогава са задържани от полицаите.