Събития от Априлското въстание оживяха в „Стария Добрич“
Събития от Априлското въстание оживяха в „Стария Добрич“ / Дарик Добрич, Валентина Добринчева

Събития от Априлското въстание през 1876 година оживяха в Етнографски комплекс „Стария Добрич". Стотици зрители се стекоха на Велика събота да видят историческата възстановка, която продължи повече от час. Тя бе подготвена от Регионален клуб "46-ти пехотен Добрички полк" към Национално дружество "Традиция" с помощта на още 5 регионални клуба, деца от добрички училища, изпълнители от фолклорни състави и др.

Събития от Априлското въстание оживяха в Стария Добрич
netinfo

Историческата възстановка "Българският Великден 1876" припомни върха на националноосвободителните ни борби за отхвърляне на пет вековното османско робство. Бяха пресъздадени ключови епизоди от Априлската епопея - пристигането на Кървавото писмо и избухването на въстанието, отбраната на Панагюрище, Баташкото клане и защитата на Перущица. Всичко бе съпроводено с текст, изпълнен от актьора Валентин Андреев-Рафе, много пиротехнически ефекти, бурна стрелба и възгласи.

Събития от Априлското въстание оживяха в Стария Добрич
netinfo

В края на събитието, кметът Детелина Николова връчи благодарствени писма и грамоти на всички участници и спомогналите за организацията. Това е втората мащабна възстановка на Регионален клуб "46-ти пехотен Добрички полк", след тази от 2012 г., описваща събитията от посрещането на българските войски при Присъединяването на Южна Добруджа към България през 1940 година.

Вижте галерията от снимки към новината.

Събития от Априлското въстание оживяха в Стария Добрич
netinfo