Събират средства за постояването на паметника на таврийските българи
Събират средства за постояването на паметника на таврийските българи / netinfo

Проектът за изграждане на паметник на таврийските българи в Добрич вече е одобрен на всички инстанции, съобщи Георги Чунчуков от Инициативния комитет. „Ще са нужни финансови средства, които ще набираме от спомоществователи и от реализирани продажби на книгата на добричкия краевед Атанас Марков „Българи в Таврия и таврийци в България”. Закупилите книгата ще проявят съпричастност към инициативата ни и ще получат като подарък друга книга – „Българи в Таврия” с автор Мишо Хаджийски, инициатор за преселването на таврийските българи в България през 1943-1944 г.”, се казва в призив на Инициативния комитет.

Книгата на Атанас Марков се продава в книжарница „Мъдрост” на ул.”Г.Кирков”9, книжарница „Нов свят” на партера на читалище „Йордан Йовков” и на щанда за вестници във входа на читалището.

Желанието на комитета е откриването на паметника да се състои в края на месец септември. През месец декември ще се отбележат 70 години от депортирането на таврийските българи обратно в СССР. След идването им в родината през 1942-43 г., месеци по-късно, с установяването на червената власт, те са принудени да се върнат обратно в земите си около Азовско море, по нареждане на Сталин, като редови съветски граждани. Има сведения, че мнозина са избити - удавени в Черно море и Дунав или застреляни по островите на реката.

Паметният знак за таврийските българи ще бъде поставен на площада, носещ името на цар Борис III, пред сградата на община Добричка.