Средните училища предлагат повече места, отколкото ученици завършват 8 клас
Средните училища предлагат повече места, отколкото ученици завършват 8 клас / Валентина Добринчева

Общо 1 116 ученици в Добричка област ще завършат тази година 8 клас. Те могат да продължат образованието си в 45 профилирани и 19 непрофилирани паралелки, показва справка на Регионалния инспекторат по образование. Според план-приема за учебната 2010/2011 година обявените общо 64 паралелки могат да приемат 1698 учащи се. Това означава, че не достигат 582 бройки, за да бъдат попълнени всички заявени класове. Както всяка година част от обявените паралелки няма да бъдат сформирани. „Директорите на училищата обаче ги предлагат, защото не може да се прогнозира по коя професия ще има повече кандидати", коментира шефът на РИО Рина Иванова.

1759 ученици в областта ще завършват тази година 7 клас. Те ще могат да се обучават в 21 профилирани и 11 професионални паралелки.

„Хубавото е, че голяма част от професионалните училища предлагат прием след 7 клас, което бе позабравено през последните години", допълни Иванова. Другата положителна тенденция е, че директорите се съобразяват да не се повтарят професии и специалности в резличните гимназии.

Нови специалности са разкрити в средното училище в Шабла - сътрудник в бизнесуслугите и в Професионалната гимназия по механо- и електротехника в Добрич - полиграфия и компютърна графика.