Служителите на ДЗИ си получиха забавените заплати
Служителите на ДЗИ си получиха забавените заплати / Дарик Добрич, архив

Научните работници и служителите на Добруджанския земеделски институт /ДЗИ/ край Генерал Тошево са получили забавените си заплати за ноември и декември в последните дни на 2012 година, съобщи шефът на ДЗИ доц. Иван Киряков. Неплатените навреме възнаграждения бяха повод за голям протест в Добрич, който се състоя на 19 декември.

„Освен че си получихме заплатите, бяха разплатени и над 70% от задълженията ни към контрагенти от 2012 година. Имаме уверение, че ще се отпуснат средства и за останалите суми”, каза Киряков. Това му давало основание да се надява, че и януарските заплати ще бъдат дадени навреме.

Бюджетът на Селскостопанската академия, под чиято шапка е ДЗИ, ще бъде готов в началото на март, а новият бюджет на научния институт ще стане ясен в началото на април. Според Киряков ако се спази правилото да не се назначават нови хора на места, освободени от пенсионери, звеното ще се вмести в бюджета си за 2013 година. Това по думите на Киряков ще окаже влияние върху работата в ДЗИ. „Ще се опитаме да запазим основните си дейности, но ще се наложи да намалим някои обеми научна работа”, коментира директорът на института.

Той прогнозира, че 2013 година ще е по-добра за земеделците от м.г., тъй като засега зимата е добра за посевите, има снежна покривка и няма опасност от измръзвания.

В края на м.г., с решение на научният съвет, са включени в списъка за признаване 4 нови сорта обикновена пшеница, един сорт тритикале и един сорт ечемик. В началото на тази година ще бъдат предложени за изпитване три сорта фасул. Единият е от интересната маркет класа „пинто пъстър фасул”, от която в България още няма създадени сортове. Предстои научният съвет да разгледа данните от м.г. как са се развили слънчогледовите хибриди на ДЗИ и да се реши кои ще продължат изпитване, както и какви нови хибриди ще се предлагат.