/ netinfo
"Бъди добър, прави добро!” - под това мото учениците от СУ „Петко Рачов Славейков“ отбелязаха Деня на розовата фланелка - световен ден против тормоза в училище. Инициативата датира от 2007 г.,когато две момчета в Канада застават зад гърба на свой приятел и съученик, който бил тормозен, защото дошъл на училище с розово поло.  Дейвид Шепърд и Травис Прайс купуват розови тениски и на следващия ден ги раздават на желаещите да ги облекат в училище.
 
Мерките срещу агресията в училище

 „Тогава научих, че двама души могат да измислят нещо и да постигнат чудеса“, казва Травис Прайс, който през 2007 г. е бил на 17 години. „Най-накрая някой да застане зад гърба на по-слабото хлапе“.

На този ден участниците в инициативата носят розово, за да символизират неприемане на тормоза в училище. Инициатива бързо става популярна сред учениците от други училища и държави и се отбелязва всяка година в последната сряда на февруари.

Днес хиляди в цял свят се включват в Деня на розовата фланелка като израз на готовността да се противопоставят на насилието във всичките му проявления, но и на стереотипите, свързани с пола. В България Денят на розовата фланелка се отбелязва от 2012 година.

Освен розови фланелки в днешния ден учениците от СУ „П. Р. Славейков“ носеха и стикери в розов цвят със слогана на кампанията. В дискусии и разговори бяха обсъдени проблемите за тормоза в училище и извън него, за необходимостта да бъдем добри и да не затваряме очите си, когато някой е подложен на тормоз. Във фоайетата на училището бе излъчена презентация за инициативата, видовете тормоз и начина на противодействие.

Кулминацията на кампанията бе флашмобът във формата на сърца в двора на училището. Децата пуснаха в небето розови балони с послания за толерантност и разбирателство и се хванаха на пъстро хоро – израз на безкомпромисно им отношение  към тормоза в училище и съпричастността им към световната кауза за борба срещу насилието.