Ще монтират още 120 контейнера за разделно сметосъбиране
Ще монтират още 120 контейнера за разделно сметосъбиране / netinfo
За изминалите три месеца от района на Община Добрич са извозени 36100 кг хартия, 29920 кг стъкло и 18960 кг пластмаса и метал, информират от общината. Установено е, че освен отпадъци от опаковки, около 10-12 % от съдържанието на контейнерите за разделно събиране са битови отпадъци. Това количество се връща на сметището в с.Богдан.

Разделното събиране на отпадъци от опаковки в Добрич стартира в началото на месец септември, уточняват от кметството. Първоначално са поставени 210 цветни контейнери. Подготвят се още 120 броя, които поетапно ще бъдат монтирани в кв. Балик, Дружба, индустриална зона и други райони на града.

Събраните отпадъци се извозват веднъж седмично от фирма “Шеле - България” АД, която ги доставя на площадката на „Екопак България” АД във Варна, откъдето те се подават за рециклиране и преработка на фирми. При добра реализация на инициативата се очаква годишният обем на битовите отпадъци за депониране да намалее с 30%, изчисляват от общината.

Общо 450 цветни контейнери ще бъдат разположени в Добрич. 4 от поставените до сега контейнери са унищожени, като 3 от тях са умишлено изгорени в кв. Добротица. Допълнителни 10 комплекта ще бъдат разположени около фирми, които генерират голямо количество отпадъци от опаковки.