Семейство Наото и 4-годишният им син Ейки гостуваха в Добрич
Семейство Наото и 4-годишният им син Ейки гостуваха в Добрич / Дарик Добрич
Ириса и Ейко ръководят в японската столица група за български народни танци
Стоян Господинов за
94671
Стоян Господинов за
Ейко Наото за българския фолклор
  • Стоян Господинов за
  • Ейко Наото за българския фолклор
Преди дни, в навечерието на Деня на Добрич, хореографът и ръководител на ПФА „Добруджа” Стоян Господинов отбеляза с грандиозен концерт своята 60-годишнина и 50 години на сцената. Събитието събра в Летния театър стотици ценители на фолклорните танци. Господинов имаше специални гости от Япония – семейство Наото от Токио, които се включиха в празника и също бяха на сцената.

Ириса и Ейко Наото се занимават с български народни танци от повече от две десетилетия. В Токио те ръководят група за български фолклор, която се казва „Кога”. Всяка година те представят програма от наши танци – хореография на Ириса, на  фестивал на розата в Токио. Група „Кога” е гост на всички събития, свързани с България, в японската столица.

Интересът им към българските фолклорни танци се породил от обиколка на състава на Ириса Наото на Балканите. Тогава той вижда изпълнения на наши професионални ансамбли и се влюбва в нашата музика, танци и костюми. Японецът се запознал със Стоян на преглед на професионалните ансамбли в Кюстендил през далечната 1985 г. На следващата година Ириса дошъл с част от състава си в Добрич и започнали да се обучават.

Стоян Господинов чества с концерт 50 години на сцена

Група „Кога” се състои от около 20 танцьори. Ириса обаче прави семинари в Япония за български танци, като събира по няколко десетки японци. Българските национални носии, с които танцуват, са си ги изработили сами.

„ Миналата година бях в Япония и Наото ме заведоха в тяхна фолклорна дискотека. Имаше около 600 души. За 5 часа бяха изиграни близо 100 танца от цял свят и една трета от тях бяха български. Нашият фолклор се цени особено много там”, разказа Стоян Господинов.

Семейство Наото е учило танци и от хореографа Здравко Даскалов, който вече не е между нас.

Освен че танцува български хора, Ейко Наото говори и български език. Споделя, че е учила езика сама, с книга в ръка, а не в специализирани курсове. Започнала преди 20 години. Освен това Ейко смята, че българската култура е най-прекрасната в света, а танците ни са емоционални и богати, трудни, но интересни заради различните ритми.

Как една японка, запленена от нашия фолклор, говори български език, който е учила сама - чуйте Ейко Наото в прикачените файлове. Там ще чуете и още от Стоян Господинов за приятелството с японците.