Само  Добрич и Дрезден с паметници на Достоевски извън Русия
Само Добрич и Дрезден с паметници на Достоевски извън Русия / netinfo
Първият в България паметник на Достоевски бе открит в Добрич. Великият руски писател е роден на днешния ден преди 187 години. Специално за събитието в града пристигнаха съветникът при посолството на Руската Федерация в България Сергей Фошкин и генералният консул на Русия във Варна Анатолий Шелкунов.

Монументът е изграден по идея на фондация „Фьодор Достоевски”. Бронзовата композиция е висока три метра и е дело на скулптора Христо Илиев. В основата на паметника върху бял и черен мрамор е изписано „1876 година глас-камбана в защита на българите” в знак на признателност към писателя за отразяване на героичната епопея на българския народ по време на Априлското въстание.

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил лично освети бюст-паметника.

Достоевски многократно е поставял въпроса за страданията на българите пред руския император, дворянството, църквата и обществеността и настоявал за сериозна позиция от страна на Русия за освобождение на България.

Извън пределите на Русия единствените паметници на Достоевски са в градовете Дрезден и Добрич, информира генералният консул на Руската Федерация във Варна Анатолий Шелкунов.

Чуйте какво каза той в прикачения файл.