С изложба и пленер продължава творческият сезон в Двореца
С изложба и пленер продължава творческият сезон в Двореца / Дарик Добрич

С изложба на младата художничка Петя Георгиева и пленер на ученици от Средното училище по изкуства в чешкия град Валашке Мезиржичи продължава творческият сезон в "Двореца" в Балчик.

С изложба на Златю Бояджиев започна културният сезон в "Двореца" в Балчик

Петя Георгиева представя 32 живописни платна, 15 от които са рисувани специално за изложбата в галерия "Тихото гнездо". Творбите на младата авторка, могат да се разгледат до края на месец юни.

"Представям моя свят и се надявам всеки да открие в него нещо красиво", каза при откриването художничката и сподели, че иска "светът да е шарен като дъгата, да има всякакви цветове, а черното да се използва само за контраст".

Директорът на "Двореца" Жени Михайлова поздрави авторката за първата й самостоятелна изложба в културния център, като подчерта, че сред публиката присъстват и млади художници от Средното училище по изкуства в чешкия град Валашке Мезиржичи, които са на пленер в архитектурно-парковия комплекс.

"Ще се радваме да видим вашата цветна изложба и тези деца почерпят опит от това, което ще представите", каза Михайлова.

В чешкото училище се изучават музика, танци, театър и изящни изкуства, обясни зам.- директорът на училището Петър Хайдула, който е един от ръководителите на групата.

В пленера в Балчик участват младите художници и ученици от профила "Визуални изкуства". Художниците ще рисуват, а останалите творци ще имат задачата да документират събитията от пленера и да подготвят проект, който ще бъде представен в родния им град, обясни Хайдула. Той нарече Двореца - "приказно място, което предразполага за обучение по изкуствата". Преподавателят се надява сътрудничеството между "Двореца" и училището по изкуства в моравския град да продължи и в бъдеще.

Културният център вече има добро партньорство и с Националното средно художествено училище по стъкло в същия чешки град.