Разделят бившето поделение, за да го предлагат на инвеститори
Разделят бившето поделение, за да го предлагат на инвеститори / Дарик Добрич

Бившето военно поделение в Добрич ще бъде разделено на по-малки площи, които по-лесно да бъдат предлагани на инвеститори, реши Общинският съвет на Добрич. Ще бъде изготен нов подробен устройствен план на имота. Предложението за промяната е на кмета Детелина Николова. В него тя посочва, че "в последно време от водените разговори с потенциални инвеститори все повече се налага идеята теренът да се предложи за продажба на отделни парцели чрез търг или конкурс по Закона за общинската собственост".

Поделението с казарми се намира в ж.к. "Запад" на ул. "Армейска" 34 и е с площ от 424 248 кв.м. Имотът е актуван с акт за частна общинска собственост от 16 януари 2008 г. В рамките на проект по Програма ФАР" бе изработен ПУП на зоната и направено предпроектно проучване за осъществимостта на идеята за изграждане на Бизнес-зона на мястото. Разработката бе утвърдена от Общински съвет на 30 януари 2008 г. с идея създаване на търговско дружество между потенциален инвеститор (мениджър на зоната) и общината като най-изгодно от финансова гледна точка и предвид защитата на интересите на местната управа.

До настоящия момент обаче тази форма не можа да намери своята практическа реализация, посочва още в докладната си кметът. Сегашното решение на съветниците отменя решението от 30 януари 2008 г.