Работилницата за въображение в галерията приобщава децата към изкуството
Работилницата за въображение в галерията приобщава децата към изкуството / Дарик Добрич

Обновеният кът за работа с деца в Художествената галерия в Добрич и възможностите за арт занимания на подрастващите бяха презентирани пред журналисти от екипа на културния институт. Проектът „Работилница за въображение" е реализиран с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България".

Екипът на галерията работи от години целенасочено за приобщаване на деца и ученици от различни възрасти към изобразителното изкуство. Това съвпада с един от приоритетите на фондация „Америка за България" -  утвърждаване на разбирането за ценността на изкуствата и културата, подчерта директорът на галерията Евелина Ханджиева. Основната цел на екипа е да привлече деца и ученици към изкуството, като разгърне творческият им потенциал във форми и начини, които не се прилагат в училище и у дома.

В ателието са обособени специални тематични кътове, които насърчават естественото любопитство на децата и развиват въображението им.

В творческия кът децата могат да рисуват върху стена в голям формат. Обособено е и специално място за изложба на детските творби.

В къта за експерименти учениците развиват своята наблюдателност и конструктивно мислене. Те могат да подреждат големи магнитни пъзели по картини. На светлинния панел се експериментира с цветове и форми по творби от постоянната експозиция на галерията.

Виртуалният кът е оборудван с електронен екран, мултимедия и интернет. С тяхна помощ децата работят и презентират теми от изкуството, автори или творби, правят виртуални разходки в световни музеи и се забавляват с виртуални образователни игри.

Важно място в арт пространството на ателието има образователният кът с движещи се винилови пана, пресъздаващи историята на изкуството.

Освен от организирани групи, „Работилницата за въображение" може да се посещава и индивидуално всеки вторник от 16.00 часа. Заплаща се такса от един лев, колкото е стойността на билета за посещение на галерията от деца и ученици.

Работилницата за въображение в галерията приобщава децата към изкуството
netinfo