Прокуратурата проверява случая с добричлийката, която не можа да гласува на 5 юли
Прокуратурата проверява случая с добричлийката, която не можа да гласува на 5 юли / netinfo

Районна прокуратура Добрич, съвместно с икономическа полиция, извършва проверка по случая с Минка Димитрова Куртева от Добрич, която не можа да упражни правото си на глас на парламентарните избори на 5 юли, съобщи  прокурор Веселин Вичев. Тогава 59-годишната добричлийка се оказа в забранителния списък на лицата, които нямат право да гласуват в България. 

Тя  е попаднала в  списъка, след  като в Министерството на външните работи е получена информация, че лице с единен граждански номер /ЕГН/, съответстващ на този на Куртева е заявено за гласуване в Истанбул, каза Вичев. Той поясни, че срещу това ЕГН не е фигурирало името на Куртева, а името на лицето Невена Маринова Велева. Куртева е попаднала в забранителния списък въпреки разминаването, тъй като информацията в Главна дирекция ГРАО се обработва по електронен път, чрез подаването единствено на ЕГН-та, а не и на трите имена, обясни Вичев.

Към момента в Районна прокуратура Добрич не е получено копие или оригинал на съответния списък от секционната избирателна комисия в Истанбул.  По предварителна информация обаче срещу неверните данни в списъка не е положен подпис.

По думите на Вичев  ако след получаването на избирателния списък се окаже, че  срещу ЕГН-то на Куртева  наистина не фигурира подпис, няма да има консумирано престъпление и преписката ще бъде прекратена. Може да се търси отговорност на лицето, изготвило избирателния списък, но това не е от компетентността на Районна прокуратура.

Мога само да гадая защо в избирателни списъци са поставени ЕГН-та и имена, които нямат нищо общо едно с друго, заяви  Вичев. Той обясни, че за да има избирателна секция в чужбина е трябвало да са налице поне 20 избиратели, които да са заявили желание да гласуват и предположи, че на места са вписвани различни ЕГН-та, за да може да се попълни нужната бройка.